Recuperare fizica prin inot - hidrokinetoterapie
Metodologia hidrokinetoterapiei reprezintă baza recuperării medicale, una din principalele forme de refacere a funcţiilor diminuate în urma unor boli sau traumatisme. În acelaşi timp, metodele terapiei prin inot au indicaţii largi în majoritatea capitolelor de patologie (aspect terapeutic) şi mai modern în profilaxia primară a unor grupe largi de afecţiuni ale sistemului locomotor, ale aparatului cardio-vascular, aparatului respirator, etc. (aspect profilactic).
Kinetologia cuprinde trei mari capitole ce se suprapun celor trei tipuri de asistenţa medicală: profilactică, terapeutică şi de recuperare.
Kinetologia a devenit o ştiinţa cu legi proprii, cu metode proprii de studiu şi de exprimare. Este o ştiinţa interdisciplinară bazându-se pe cunoştinţe din domeniile biomedicale, socio-psiho-pedagogice şi metodice, din care şi-a extras şi adaptat propriile baze teoretice.
Apa, acţionează ca o pernă gigantică, scade uzura muşchilor, a tendoanelor şi protejează articulaţiile. Lucrul în bazin, folosind doar rezistenţa apei, este în favoarea noastră pentru că se reduce numărul leziunilor apărute de obicei în timpul exerciţiilor efectuate pe uscat datorită impactului cu suprafeţe dure (parchetul sălii clasice de fitness). Presiunea apei acţionează ca un masaj la nivel muscular, ajutând procesul de eliminare a acidului lactic acumulat în muşchi. Beneficiile exerciţiilor aerobice sunt îmbunătăţite în apă.
Aquagymul este o bună metodă de a face fitness fără a suferi efectele negative asupra articulaţiilor şi tendoanelor ale impactului cu solul dur. Când un practicant intră în apă până la nivelul gâtului, forţa gravitaţională este redusă foarte mult. Deci, prin folosirea antrenamentului în bazin, în locul unui antrenament tipic de rezistenţă (jogging, alergare), accidentările pot scădea în timp ce condiţia fizică se păstrează. Creşterea forţei este un alt plus. Rezistenţa apei fiind mult mai mare decât ceea a aerului (de 12 ori), face ca exerciţiile să angreneaze mai mulţi muşchi şi totodată sporeşte dificultatea acestora. Exerciţiile în bazin, datorită mediului instabil în care se efectuează, impun o participare a tuturor grupelor musculare în încercarea de a ne menţine poziţia. Pentru a menţine flexibilitatea şi a creşte gradul de mişcare în articulaţii, stretchingul în apă este cea mai bună metodă. Corpul se relaxează cel mai bine în apa caldă a bazinului, iar relaxarea, respiraţia ritmică, regulată este propice efectuării exerciţiilor de stretching.
Aqua Fitness stimulează circulaţia sângelui crescând volumul de sânge în zonele cu leziuni. Spre deosebire de exerciţiile efectuate pe uscat, apa este ea însăşi un sistem de răcire, lucru care poate scade frecvenţa cardiacă cu până la 10 bpm decât în timpul exerciţiilor efectuate pe uscat. Intensitatea mai mica a exerciţiilor în bazin nu trebuie să ne îngrijoreze. Studiile arată că aqua fittnes-ul stimulează suficient inima, aparatul cardio-vascular. Inima pompează cu 10% mai mult sânge în timpul unei contracţii (bătăi) atunci când organismul este scufundat în apă, similar cu debitul cardiac al unui sportiv antrenat. În ordine pentru a progresa şi a susţine condiţia fizică trebuie să lucraţi de 2-3 ori pe săptămână alternând gimnastica în bazin cu cea efectuată în sală. Un program de fitness în bazin trebuie să cuprindă aceleaşi momente ale unui program de fitness desfăşurat pe uscat.